I'm Waiting You
BlackWhite?



Assalamualaikum.

Welcome to my Wonderworld . nama aku ira. chubby coming 21th girl. simple is always me. guna kata ganti nama diri pertama "aku" sebab selesa dan tak terasa fake di situ. peminat tegar Fadlan Hazim, hujan dan rain. ok stop membebel. enjoy my blog dear! :D.
Do follow and do comment my entry ya.
No Haters, Copycats and Anon here.
P/S= kalau nak follow, sila gerakkan mouse ke bashboard dulu baru p kat follow sebelah dia. biasa la blog degil macam tuan dia >_<"

Round-Round



Story About Links Goodies





Triangle-Triangle


Skin Made by Aina Hanani
Background Founder by Qay
Best view in Google Chrome only
Cursor by Drikoti & Aina Hanani
resepi chicken chop!!
Friday, 23 August 2013 | 12:35:00 am | 0 BlackWhite
ASSALAMUALAIKUM!

CHICKEN CHOP!!
hey!! ok untuk entry kali ni aku nak bagi resepi chicken chop pulak. hurm rasa dia ok la not bad. agak berbaloi kalau buat sendiri dari beli kat kedai makan. "maybe". first time aku buat time makan untuk iftar aritu.aku guna resepi dari cikgu sekolah lama aku, smktk *lama ke? smktk tetap di hati. gitu! hoho* blog cikgu ani ada macam2 resepi weh! agak2 sape yang rajin masak, p la tengok! hehe. ok resepi asal ada kat sini ----> blog cikgu ani :) credit to cikgu ani bawok!!  :D

ok ni resepi yang aku ubah sikit sebab ada barang yang susah nak cari

CHICKEN CHOP'S RECIPE


Bahan:
1 ekor ayam  dibuang tulang/ debone (aku guna ayam peha beli kat kedai frozen food. ala cakap je nak ayam untuk buat chicken chop)
Tepung jagung utk menyalut ayam
2 biji telur, utk celup ayam

Bahan perap:
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cili kisar
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar minyak masak

Cara-cara:
 Gaulkan ayam dengan bahan perap selama 3 jam. *tak perap 3 jam pun x pe kot*
ayam perap tu celup dlm telur baru golekkan ke dlm tepung dan goreng.Goreng ayam (Deep fry) hingga garing.
SOS MUSHROOM-BLACKPAPER

1 bawang besar, dicincang halus
3 bwg putih, dicincang halus
4 – 5 sudu besar serbuk lada hitam (boleh adjust ikut kepedasan)
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap
3 cawan air rebusan daging (aku ambil jalan mudah dengan beli serbuk pati ayam jenama knorr. aku agak dlm 1 sudu besar kot. ikut citarasa korang. pandai2 la rasa k. hehe)
2 sudu besar tepung jagung, dibancuh dgn sedikit air *korang bajet la ikut pekat yang korang nak.*
1 ½ camca teh garam – rasa dulu sosnya sebelum letak garam
1 sudu besar gula
Minyak utk menumis

Cara-cara
1. Tumis bwg besar dan bwg putih hingga layu dan wangi
2. Masukkan air rebusan daging
3. Masukkan sos tomato, kicap, lada hitam dan tepung jagung. Kacau sebati.
4. Masukkan garam dan gula. Adjust rasanya ikut selera.


#ok paham x adik2, kakak2, makcik2?? kalau x paham sila pm kat fb k!! conform dilayan. tak pun tinggal komen kat bawah ni... ok daa!!





Older Post | Newer Post